Razstave psov

Razstavljanje psov je ena najbolj priljubljenih kinoloških aktivnosti. Po splošnem prepričanju so razstave lepotno tekmovanje, vendar to ne drži. Na razstavah kinološki sodniki ocenjujejo, v kolikšni meri so psi skladni s pasemskim standardom, ki je napisan za vsako pasmo posebej. V pasemskem standardu je opisan idealni predstavnik pasme, ki se mu realni psi bolj ali manj približajo. Zmaga tisti, ki se najbolj približa idealu za njegovo pasmo, opisanem v standardu. 

V pasemskem standardu je opisana zunanjost psa, njegov značaj in uporabnost pasme. Standardi niso večno enaki, ampak se lahko spreminjajo. Spreminja jih lahko matična kinološka zveza države, ki je priznana kot domovina pasme. Vse trenutno veljavne pasemske standarde najdemo na spletni strani Mednarodne kinološke zveze – Federation Cynologique Internationale (FCI) v zavihku Breeds: www.fci.be

Na razstavah si lahko ogledamo predstavnike pasem, ki nas zanimajo, navežemo stike z vzreditelji, lastniki plemenjakov in drugimi pasjimi entuziasti. Cilj je, da na razstavi uživata oba, pes in vodnik. Malo tekmovalnega duha ne bo škodilo, pretiravanje pa tudi na tem področju ni dobro. 

Kakšne vrste razstav obstajajo?

Razstave se delijo na vsepasemske, kjer lahko sodelujejo predstavniki katerekoli pasme, in specialne razstave, kjer je sodelovanje omejeno le na določeno pasemsko skupino, nekaj pasem ali le eno pasmo.

Po rangu delimo razstave na državne, mednarodne, evropske in svetovne. Obstajajo tudi razstave nižjega ranga, to so regionalne ali lokalne. Običajno ljudje mislijo, da so mednarodne razstave tiste, kamor pridejo udeleženci tudi iz tujine, vendar ni tako. Tudi na državne razstave pride veliko razstavljalcev iz tujine. Na državni razstavi se podeljujejo kandidature za državnega prvaka, na mednarodni pa zraven kandidatur za državnega še kandidature za mednarodnega prvaka. Na evropski razstavi se podeljujejo evropski nazivi, na svetovni razstavi pa svetovni. Evropska razstava je vsako leto le ena, in sicer vsakič v drugi evropski državi. Tudi svetovna razstava je vsako leto le ena, vsakič v drugi državi članici FCI. 

Na največjih razstavah se zbere do 20.000 psov, na specialnih razstavah za eno pasmo pa je lahko prijavljenih le nekaj psov. 

Ali se lahko vsak pes udeleži razstave?

Razstave se lahko udeleži vsak pes z rodovnikom kinološke zveze, ki je članica FCI. Mešanci na razstavah ne morejo sodelovati prav zaradi dejstva, da se pse ocenjuje glede na njihovo skladnost s standardom, ki ga mešanci nimajo. Če je vaš pes uvožen, je potrebno njegov rodovnik pred sodelovanjem na kinoloških prireditvah najprej nostrificirati pri Kinološki zvezi Slovenije (KZS).  Mladički pred četrtim mesecem ne morejo sodelovati na razstavah. 

Kdo organizira razstave psov? 

V Sloveniji organizira razstave psov Kinološka zveza Slovenije (KZS) in kinološka društva, ki so včlanjena v KZS. 

Kako poteka ocenjevanje?

V prvem delu se pse ocenjuje ločeno glede na spol in starost. Zmagovalci posameznih razredov znotraj pasme se med sabo pomerijo za prvaka pasme. Prvaki pasem in zmagovalci drugih kategorij se v zaključnem delu razstave pomerijo med sabo. Čeprav tekmujejo med sabo različne pasme, sodniki ne izbirajo, katera pasma je lepša, pač pa kateri predstavnik določene pasme je najbolj skladen s standardom njegove pasme. 

Rad bi se udeležil razstave, pa ne vem, kako začeti

Za začetek si je najbolje katero od razstav ogledati. 

Potrebno se je naučiti, kako svojega psa predstaviti tako, kot je za posamezno pasmo tipično. Psa na razstavi predstavimo v gibanju in stoji. Sodnik ga bo pretipal in pregledal zobovje ter pri samcih preveril moda. Na prvi pogled je videti zadeva zelo enostavna, v praksi pa mnogokrat ni. Najlažje je, če se po pomoč lahko obrnete na svojega vzreditelja. 

Koristno se je udeležiti delavnic in treningov razstavljanja. Za to potrebuje pes nekaj predznanja. Znati mora hoditi na vaši levi strani ter stati pri miru na mestu. Mora biti socializiran do te mere, da ga drugi psi ne bodo pretirano motili.

Psa je potrebno urediti tako, kot je za njegovo pasmo značilno. Tudi pri tem je najlažje, če vam lahko pomaga vzreditelj, lahko pa pomoč poiščete pri pasjem frizerju, vendar se je potrebno pozanimati, ali ureja pse za razstave. 

Na razstavo se je potrebno prijaviti pred prireditvijo. Običajno so zgodnejše prijave cenovno ugodnejše. Razstave se udeležimo le z zdravim in socializiranim psom. 

 Klub za nordijske pasme in špice Slovenije za svoje člane organizira treninge razstavljanja ter delavnice urejanja. 

Maja Korošec

Categories:

Tags:

No Responses

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja