Ideja smučanja oziroma bordanja s psom se je porodila še preden sva kupila Freyo. Vrjetno je bila ravno ljubezen do zimskih aktivnosti razlog, da sva se odločila za huskya.  Spomnim se, ko je partner na pogovoru pri vzrediteljih povedal, da bo bordal s psom. Vzreditelja sta se samo smejala. Vrjetno nista točno vedela, ali misli resno. 

Ko sva dobila Freyo, sva z vprežnimi športi morala še nekoliko počakati. Pes mora biti za tovrstno dejavnost povsem razvit, zato se vprega prvo leto pasjega življenja odsvetuje. V tem obdobju sva veliko delala na poslušnosti in raznoraznih vajah ubogljivosti. Vpisala sva se v pasjo šolo in tudi doma pridno vadila. Meniva, da so pri vprežnih aktivnostih poslušnost, povezanost psa z lastnikom in zaupanje psa vodniku zelo pomembni. Pri smučanju s psom je pomembno, da pes na ukaz upošasni, se ustavi ali pospeši.

Takoj, ko sva Freyo prvič vpregla, sva ugotovila, da je odlična partnerka za vleko. Že v prvem poskusu je razumela, kaj od nje pričakujeva. S Freyo sva najprej poskusila canicross (tek s psom), nato kolesarjenje, rolanje, tek na smučeh in na koncu tudi smučanje ter bordanje. Vprežni športi so zelo primerni za aktivne pasme, saj gre za poseben način rekreacije in psihofizične zaposlitve. Vprega je učinkovit način porabe odvečne energije, saj pes poleg fizične aktivnosti za vleko potrebuje še konstanten fokus naprej.

Pri samem smučanju oziroma bordanju s psom moramo biti posebej pozorni na varnost sebe, psa in drugih ljudi na smučišču. Predpogoj je, da smo dobri smučarji in da imamo popoln nadzor nad sabo. Treba je vzdrževati primerno hitrost, saj lahko hitro pride do situacije, ko se moremo nemudoma ustaviti. Preden se s psom odpraviva na smučišče, vedno preveriva, ali smučišče sploh doušča smučanje s psom na progah. Vedno izbereva lažja, položna pobočja (modre proge) in pri smuki ne pretiravava. Za smuko s psom izbirava destinacije in čas, ko je vrjetnost gneče na smučišču manjša. Vedno opazujeva psa in s smuko prenehava, preden je pes povsem izmučen. Idelano je prenehati v trenutku, ko se pes še zabava, saj na ta način vzpodbujamo željo po nadaljevanju. Pri smuki s psom se je treba zavedati, da gre za zelo intenzivno vadbo, saj so hitrosti, ki jih dosežemo, lahko visoke. Zato je pomembno, da se takih aktvnosti lotimo premišljeno in počasi stopnjujemo zahtevnost in dolžino prog.

Priprave in oprema so ključen pogoj za varne aktivnosti na snegu. Preden začnemo z velko, psa vedno ogrejemo. Na ta način zmanjšamo možnosti za poškodbe. Ravno tako je pomembna kakovostna oprema. Pri vpregi je najpomembnejša oprsnica za vleko. Oprsnicoje treba izbrati glede na telesne značilnosti psa. Oprsnica se mora psu udobno prilegati in ga ne sme ovirati pri dihanju in gibanju (ne sme pritiskati na prsni koš). Pri smučanju oziroma bordanju s psom priporočava elastičen poveodec, ki pomaga absorbirati šok. V primeru nenadnega sunka nam elastičen povodec nudi bistveno več udobja kot navaden poveodec, saj amortizira šok. Pomembna je tudi dožina povodca. Predolg povodec nam je lahko v napoto, pri prekratkem povodcu obstaja nevarnost, da psa s smučkami poškodujemo. Daljši povodec nam nudi tudi nekoliko več reakcijskega časa pri ustavljanju. Za smuko priporčava povodec dolžine cca. 3 m, ko je polno raztegnjen. Midva sva pri smučanju s Freyo uporabljala tudi pas za tek s psom. Pas poskrbi, da je smučanje za vodnika bolj udobno, saj razbremeni pritisk na hrbtenico.

Na koncu bi želela poudariti, da je bistveno, da s psom uživamo. Pomembno je, da vsak posameznik ugotovi, kaj njemu in njegovemu štirinožnemu prijatelju najbolj ustreza. Freya v smučanju in bordanju definitivno uživa. Vse njene dogodivščine lahko spremlajte na njenem Instagram profilu: https://www.instagram.com/freya.the.huski/.

Categories:

Tags:

3 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja