Kinološke aktivnosti

 • BIS rezultati 2. klubske razstave, Koper 3. 8. 2023
  1. Faraonski pes
   Vaskurs Maiasaurus Gisadotter
  2. Sibirski husky
   Ayax Nike’s Storybook
  3. Šiba
   Benten Go Ryukyu Uruma
 • BIS rezultati 1. klubske razstave, Maribor 23. 4. 2023
  1. Samojed
   EJW18/CIB/MultiCh/BISS Glamorous Jazz Carpathian White Smile
  2. Nemški volčji špic
   Moetica Shooting Star
  3. Faraonski pes
   Vaskurs Maiasaurus Gisadotter
 • Razstave psov

  Razstavljanje psov je ena najbolj priljubljenih kinoloških aktivnosti. Po splošnem prepričanju so razstave lepotno tekmovanje, vendar to ne drži. Na razstavah kinološki sodniki ocenjujejo, v kolikšni meri so psi skladni s pasemskim standardom, ki je napisan za vsako pasmo posebej. V pasemskem standardu je opisan idealni predstavnik pasme, ki se mu realni psi bolj ali manj približajo. Zmaga tisti, ki se najbolj približa idealu za njegovo pasmo, opisanem v standardu. 

  V pasemskem standardu je opisana zunanjost psa, njegov značaj in uporabnost pasme. Standardi niso večno enaki, ampak se lahko spreminjajo. Spreminja jih lahko matična kinološka zveza države, ki je priznana kot domovina pasme. Vse trenutno veljavne pasemske standarde najdemo na spletni strani Mednarodne kinološke zveze – Federation Cynologique Internationale (FCI) v zavihku Breeds: www.fci.be

  Na razstavah si lahko ogledamo predstavnike pasem, ki nas zanimajo, navežemo stike z vzreditelji, lastniki plemenjakov in drugimi pasjimi entuziasti. Cilj je, da na razstavi uživata oba, pes in vodnik. Malo tekmovalnega duha ne bo škodilo, pretiravanje pa tudi na tem področju ni dobro. 

  Kakšne vrste razstav obstajajo?

  Razstave se delijo na vsepasemske, kjer lahko sodelujejo predstavniki katerekoli pasme, in specialne razstave, kjer je sodelovanje omejeno le na določeno pasemsko skupino, nekaj pasem ali le eno pasmo.

  Po rangu delimo razstave na državne, mednarodne, evropske in svetovne. Obstajajo tudi razstave nižjega ranga, to so regionalne ali lokalne. Običajno ljudje mislijo, da so mednarodne razstave tiste, kamor pridejo udeleženci tudi iz tujine, vendar ni tako. Tudi na državne razstave pride veliko razstavljalcev iz tujine. Na državni razstavi se podeljujejo kandidature za državnega prvaka, na mednarodni pa zraven kandidatur za državnega še kandidature za mednarodnega prvaka. Na evropski razstavi se podeljujejo evropski nazivi, na svetovni razstavi pa svetovni. Evropska razstava je vsako leto le ena, in sicer vsakič v drugi evropski državi. Tudi svetovna razstava je vsako leto le ena, vsakič v drugi državi članici FCI. 

  Na največjih razstavah se zbere do 20.000 psov, na specialnih razstavah za eno pasmo pa je lahko prijavljenih le nekaj psov. 

  Ali se lahko vsak pes udeleži razstave?

  Razstave se lahko udeleži vsak pes z rodovnikom kinološke zveze, ki je članica FCI. Mešanci na razstavah ne morejo sodelovati prav zaradi dejstva, da se pse ocenjuje glede na njihovo skladnost s standardom, ki ga mešanci nimajo. Če je vaš pes uvožen, je potrebno njegov rodovnik pred sodelovanjem na kinoloških prireditvah najprej nostrificirati pri Kinološki zvezi Slovenije (KZS).  Mladički pred četrtim mesecem ne morejo sodelovati na razstavah. 

  Kdo organizira razstave psov? 

  V Sloveniji organizira razstave psov Kinološka zveza Slovenije (KZS) in kinološka društva, ki so včlanjena v KZS. 

  Kako poteka ocenjevanje?

  V prvem delu se pse ocenjuje ločeno glede na spol in starost. Zmagovalci posameznih razredov znotraj pasme se med sabo pomerijo za prvaka pasme. Prvaki pasem in zmagovalci drugih kategorij se v zaključnem delu razstave pomerijo med sabo. Čeprav tekmujejo med sabo različne pasme, sodniki ne izbirajo, katera pasma je lepša, pač pa kateri predstavnik določene pasme je najbolj skladen s standardom njegove pasme. 

  Rad bi se udeležil razstave, pa ne vem, kako začeti

  Za začetek si je najbolje katero od razstav ogledati. 

  Potrebno se je naučiti, kako svojega psa predstaviti tako, kot je za posamezno pasmo tipično. Psa na razstavi predstavimo v gibanju in stoji. Sodnik ga bo pretipal in pregledal zobovje ter pri samcih preveril moda. Na prvi pogled je videti zadeva zelo enostavna, v praksi pa mnogokrat ni. Najlažje je, če se po pomoč lahko obrnete na svojega vzreditelja. 

  Koristno se je udeležiti delavnic in treningov razstavljanja. Za to potrebuje pes nekaj predznanja. Znati mora hoditi na vaši levi strani ter stati pri miru na mestu. Mora biti socializiran do te mere, da ga drugi psi ne bodo pretirano motili.

  Psa je potrebno urediti tako, kot je za njegovo pasmo značilno. Tudi pri tem je najlažje, če vam lahko pomaga vzreditelj, lahko pa pomoč poiščete pri pasjem frizerju, vendar se je potrebno pozanimati, ali ureja pse za razstave. 

  Na razstavo se je potrebno prijaviti pred prireditvijo. Običajno so zgodnejše prijave cenovno ugodnejše. Razstave se udeležimo le z zdravim in socializiranim psom. 

   Klub za nordijske pasme in špice Slovenije za svoje člane organizira treninge razstavljanja ter delavnice urejanja. 

  Maja Korošec

 • Freya na smučišču

  Ideja smučanja oziroma bordanja s psom se je porodila še preden sva kupila Freyo. Vrjetno je bila ravno ljubezen do zimskih aktivnosti razlog, da sva se odločila za huskya.  Spomnim se, ko je partner na pogovoru pri vzrediteljih povedal, da bo bordal s psom. Vzreditelja sta se samo smejala. Vrjetno nista točno vedela, ali misli resno. 

  Ko sva dobila Freyo, sva z vprežnimi športi morala še nekoliko počakati. Pes mora biti za tovrstno dejavnost povsem razvit, zato se vprega prvo leto pasjega življenja odsvetuje. V tem obdobju sva veliko delala na poslušnosti in raznoraznih vajah ubogljivosti. Vpisala sva se v pasjo šolo in tudi doma pridno vadila. Meniva, da so pri vprežnih aktivnostih poslušnost, povezanost psa z lastnikom in zaupanje psa vodniku zelo pomembni. Pri smučanju s psom je pomembno, da pes na ukaz upošasni, se ustavi ali pospeši.

  Takoj, ko sva Freyo prvič vpregla, sva ugotovila, da je odlična partnerka za vleko. Že v prvem poskusu je razumela, kaj od nje pričakujeva. S Freyo sva najprej poskusila canicross (tek s psom), nato kolesarjenje, rolanje, tek na smučeh in na koncu tudi smučanje ter bordanje. Vprežni športi so zelo primerni za aktivne pasme, saj gre za poseben način rekreacije in psihofizične zaposlitve. Vprega je učinkovit način porabe odvečne energije, saj pes poleg fizične aktivnosti za vleko potrebuje še konstanten fokus naprej.

  Pri samem smučanju oziroma bordanju s psom moramo biti posebej pozorni na varnost sebe, psa in drugih ljudi na smučišču. Predpogoj je, da smo dobri smučarji in da imamo popoln nadzor nad sabo. Treba je vzdrževati primerno hitrost, saj lahko hitro pride do situacije, ko se moremo nemudoma ustaviti. Preden se s psom odpraviva na smučišče, vedno preveriva, ali smučišče sploh doušča smučanje s psom na progah. Vedno izbereva lažja, položna pobočja (modre proge) in pri smuki ne pretiravava. Za smuko s psom izbirava destinacije in čas, ko je vrjetnost gneče na smučišču manjša. Vedno opazujeva psa in s smuko prenehava, preden je pes povsem izmučen. Idelano je prenehati v trenutku, ko se pes še zabava, saj na ta način vzpodbujamo željo po nadaljevanju. Pri smuki s psom se je treba zavedati, da gre za zelo intenzivno vadbo, saj so hitrosti, ki jih dosežemo, lahko visoke. Zato je pomembno, da se takih aktvnosti lotimo premišljeno in počasi stopnjujemo zahtevnost in dolžino prog.

  Priprave in oprema so ključen pogoj za varne aktivnosti na snegu. Preden začnemo z velko, psa vedno ogrejemo. Na ta način zmanjšamo možnosti za poškodbe. Ravno tako je pomembna kakovostna oprema. Pri vpregi je najpomembnejša oprsnica za vleko. Oprsnicoje treba izbrati glede na telesne značilnosti psa. Oprsnica se mora psu udobno prilegati in ga ne sme ovirati pri dihanju in gibanju (ne sme pritiskati na prsni koš). Pri smučanju oziroma bordanju s psom priporočava elastičen poveodec, ki pomaga absorbirati šok. V primeru nenadnega sunka nam elastičen povodec nudi bistveno več udobja kot navaden poveodec, saj amortizira šok. Pomembna je tudi dožina povodca. Predolg povodec nam je lahko v napoto, pri prekratkem povodcu obstaja nevarnost, da psa s smučkami poškodujemo. Daljši povodec nam nudi tudi nekoliko več reakcijskega časa pri ustavljanju. Za smuko priporčava povodec dolžine cca. 3 m, ko je polno raztegnjen. Midva sva pri smučanju s Freyo uporabljala tudi pas za tek s psom. Pas poskrbi, da je smučanje za vodnika bolj udobno, saj razbremeni pritisk na hrbtenico.

  Na koncu bi želela poudariti, da je bistveno, da s psom uživamo. Pomembno je, da vsak posameznik ugotovi, kaj njemu in njegovemu štirinožnemu prijatelju najbolj ustreza. Freya v smučanju in bordanju definitivno uživa. Vse njene dogodivščine lahko spremlajte na njenem Instagram profilu: https://www.instagram.com/freya.the.huski/.